Fiscaal optimaal

Zijn relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar?

De BTW van een wijnpakket als relatiegeschenk is voor 100% recupereerbaar indien de prijs van het relatiegeschenk minder dan 50,00 EUR (excl. BTW) is. Indien de prijs 50,00 EUR of meer is, dan is 0% van de BTW recupereerbaar.

Een relatiegeschenk wordt erkend als beroepskost en is voor 50% aftrekbaar, mits de prijs van het geschenk maximaal 125,00 EUR (incl. BTW) is. Indien de waarde van het geschenk meer dan 125,00 EUR (incl. BTW) is, dan is de beroepskost voor 100% aftrekbaar. Let op: je moet dan wel een fiscale fiche 281.50 op naam van de verkrijger opstellen. De fiscus beschouwt je cadeau als een voordeel van alle aard, waarop je relatie belast wordt. Niet echt een klantvriendelijke optie dus.

Het belang van een correcte factuur

Huis Vossen verzekert een correcte facturatie van je bestelling, waarbij het bedrag per relatiegeschenk expliciet wordt vermeld. Fiscaal optimaal is een factuur die expliciet vermeldt dat de waarde van elk relatiegeschenk minder is dan 50,00 EUR (excl. BTW). Dan recupereer je 100% van de aangerekende BTW en kan je 50% van het bedrag (excl. BTW) inbrengen als beroepskost.